Ledus kafijas receptes ar pienu – no šķīstošās kafijas līdz espresso

Ledus kafijas receptes visbiežāk kļūst populāras vasaras laikā, tomēr šis gads mūs ir lutinājis ar brīnišķīgu un siltu septembra pirmo nedēļu. Laiks pagarināt vasaru ar kārdinošiem, gardiem ledus kafijas dzērieniem, ko ir ērti pagatavot arī savā darba vietā!

Šajā blogā atradīsi padomus ledus kafijas pagatavošanā, kā arī idejas, kā savu ikdienas kafiju pagatavot aukstu gan ar espresso, gan maltu, gan šķīstošo kafiju.

Ledus kafijas pamatsastāvdaļas

Vienalga, šķīstošā, maltā kafija vai espresso – lielākajā daļā recepšu ledus kafijas pamatsastāvdaļas ir vienādas. Tās ir:

  • Kafija 
  • Piens un tā produkti (augu, riekstu piens vai govs piens, dažreiz arī saldais krējums vai iebiezinātais piens)
  • Ledus
  • Saldinātāji (visbiežāk- cukura sīrupi, arī kļavu sīrupi. Cukuru izmanto mazāk vienkāršu iemeslu dēļ – tas aukstā ūdenī šķīst sliktāk, tāpēc bieži vien paliek graudiņos tases vai glāzes apakšā. Izņēmumu skaties šķīstošās kafijas receptē)

Citas piedevas ledus kafijas dzērieniem

Lai atsvaidzinātu ledus kafijas garšu, vari eksperimentēt ar papildus piedevām:

  • Vaniļas, kokosriekstu vai pat piparmētru sīrupu, vai ekstraktu;
  • Šokolādes pienu,
  • Plombīra, vaniļas vai šokolādes saldējumu,
  • Kakao (ledus mokai; recepti atradīsi zemāk).

Kādu ledu vislabāk izmantot ledus kafijas dzērienos?

  • Sasmalcinātu ledu vislabāk izmantot, ja ir jātaisa daudz dzērienu vienlaicīgi (un, protams, ja mājās vai birojā ir iespēja šādu ledu iegūt vai sasmalcināt lielākus gabaliņus), kā arī specifisku dzērienu receptēs (piemēram, frappe). Dzēriens sanāk viendabīgāks. 
  • Maza, vidēja lieluma ledus gabaliņus izmanto visbiežāk, un iemesls tam ir gaužām vienkāršs – šādi ledus gabaliņi visbiežāk atrodas pa rokai darba vai mājas saldētavas aizmugurē.
  • Lieli ledus gabaliņi. Šādus visbiežāk izmanto kafejnīcās ledus kafijas pagatavošanā (izņemot frappe dzērieniem). Tie ir piemēroti ļoti karstām telpām vai, ja dzērienu dzersi ārā – ledus lēnāk kūst un dzēriens ilgāk saglabājas auksts. 

Receptes ledus kafijai no atšķirīgiem kafijas veidiem

Foto: freepik.com

Šķīstošā kafija

Lai arī spēcīgāka kafijas garša ir ledus kafijas dzērienos, kurus pagatavo ar espresso, ne katrā birojā vai mājā ir espresso automāts. Tādos gadījumos pie rokas visbiežāk var būt ātri pagatavojamā, šķīstošā kafija. Arī ar to var pagatavot gardus dzērienus!

Recepte:

  • 2 tējk. šķīstošās kafijas,
  • 1 ēd.k. cukura sīrupa, garša pēc izvēles (vai 1 tējk. cukura)
  • 3 tējk. silta ūdens,
  • ¾ glāzes piena,
  • ledus.

Kā pagatavot:

Krūzē sajauc šķīstošo kafiju ar silto ūdeni un cukuru vai cukura sīrupu. Salej glāzē, kas pilna ar ledus gabaliņiem, izmaisa. Pielej pienu, kamēr glāze pilna.

Ja kafiju pirms pievienošanas glāzei ar ledu 10 minūtes spēcīgi kratīsi kokteiļu šeikerī, iegūsi putojošu ledus kafiju.

Malta kafija

Vidusceļš cilvēkiem, kuriem patīk spēcīgāka, izteiktāka kafijas garša, lēnāka pagatavošana, un nav pieejams espresso automāts. Otrs biežākais kafijas veids, kuru atrast birojos vai mājās.

Recepte dzērienam ar maltu kafiju:

  • Maltas kafijas daudzums, nedaudz vairāk, kā parasti gatavo krūzītē, preskannā vai automātā
  • Karsts ūdens
  • Ledus
  • Sīrups pēc izvēles 
  • ½ glāze piena.

Kā pagatavot:

Pagatavo kafiju kā parasti. Sajauc to ar sīrupu, izmaisi. Ļauj kafijai nedaudz atdzist, tad pēc izvēles un iespējām salej to krūzē ar ledu vai blenderī ar ledu, sablendē un tad lej krūzē – tā. Pielej klāt pienu līdz glāzes malām. 

Gardi nudien! Foto: freepik.com

Espresso

Vienalga, pagatavots no espresso kafijas pupiņām vai kafijas kapsulām, espresso ir izmeklētu kafijas cienītāju dzēriens. 

Recepte:

  • 1-2 espresso
  • Ledus
  • Piens 
  • Sīrupi pēc izvēles (piemēram, karameļu, amaretto, šokolādes)

Kā pagatavot:

Pagatavo espresso. Glāzē saliek ledu, aizpildot ¾ glāzes. Pielej pienu tā, ka tas pārklāj ledu. Uzmanīgi salej pāri espresso. Viegli apmaisa.

Bonusā: Ja gribi ko jaunu, izmēģini 2 espresso uzliet uz 2 bumbiņām saldējuma. Gardi, nudien!

—————-

Office Coffee – ekskluzīvi, Latvijas tirgum īpaši izveidoti kafijas pupiņu maisījumi 4 dažādām gaumēm. Pasūti tos šeit!