Dienišķā kafijas krūze – 4 veidi, kā tā palīdz veselībai

Nevari iedomāties dienu bez kūpošas kafijas krūzes?

Liela iespēja, ka šādi, protams, ievērojot veselīgas normas, Tu sev uzlabo veselību! Kafijas pupiņas satur daudz antioksidantu – minerālu un vitamīnu, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem jeb daļiņām, kas ķermenī rada iekaisumus un dažādas veselības problēmas.

 

Kas kafijai “vēderā”?

Klasiskā izmēra 250 ml kafijas krūze satur aptuveni:

  • 2,4 kalorijas
  • 0g tauku, cukura un ogļhidrātu
  • 0,3g olbaltumvielu
  • 0,2mg vitamīna B2 jeb riboflavīna (11% ieteicamās dienas devas jeb IDD)
  • 0.6mg vitamīna B5 (6% IDD)
  • 116mg kālija (3% IDD)
  • 7,1mg magnija (2% IDD)
  • 0,5mg  vitamīna PP jeb niacīna (2% IDD)

Cik daudz kofeīna ir kafijā, atšķiras pēc

  • kafijas pupiņu šķirnes,
  • grauzdēšanas ilguma (tumšākā grauzdējuma kafijā kofeīna būs mazāk),
  • pagatavošanas veida (piemēram, vienā espresso ir aptuveni 63 mg kafeīna, bet caur filtru pagatavotā kafijā – 70-140mg) un
  • tasītes lieluma.

 

Kā šīs vielas iedarbojas uz ķermeni?

 

Augstāks enerģijas līmenis

Protams, tas viss kofeīna dēļ. Tas ir viens no populārākajiem smadzeņu aktivizētājiem, kas bloķē receptorus tādām ķīmiskām vielām kā adenozīnam – dabiskam enerģijas mazinātājam. Bez šīs vielas izdalīšanās smadzenēs, mēs saņemam lielāku enerģijas uzplūdu un labāku omu.

Labāka smadzeņu darbība

Pētījumi ir pierādījuši, ka mērena kafijas dzeršana (līdz 3 krūzītēm dienā, dažos pētījumos tikai viena vai divas krūzītes) uzlabo smadzeņu darbību gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Uzreiz saasinās prāts, reakcija un palielinās spēja iegaumēt un atcerēties faktus. Ilgtermiņā meta pētījumi (daudzu pētījumu apkopojums) secinājuši, ka 1-3 tasītes kafijas dienā samazina smadzeņu darbības traucējumu risku arī ilgtermiņā, kā, piemēram, risku saslimt ar Alcheimera vai Parkinsona slimībām.

Labāka aknu veselība

Vielas, kas ir kafijas sastāvā, palīdz regulēt vielmaiņu un paātrināt tauku dedzināšanu ķermenī. Piemēram, 100 mg kofeīna patērēšana dienā vairākos pētījumos ir pierādīta kā vielmaiņas paātrinātājs par 3-11%. Citos pētījumos secināts, ka kofeīns spēj palielināt tauku sadegšanu līdz 11% (cilvēkiem ar noslieci uz aptaukošanos) vai pat līdz 29% (cilvēkiem ar veselīgu ķermeņa masas indeksu). Ilgtermiņā kafijas patēriņš lsamazina risku saslimt ar aknu cirozi.

Labāki fiziskās slodzes rezultāti

Kofeīns, nokļūstot asinīs, palielina adrenalīna līmeni. Tā mums rodas “cīnies vai bēdz” reakcija, kas senajos laikos palīdzēja izdzīvot. Muskuļiem pieplūst vairāk asiņu un ķermenis patērē tauku šūnas, lai labi spējam skriet vai cīnīties ar “pretinieku”. Šāda reakcija palielina ķermeņa izturību un uzlabo fiziskās slodzes rezultātus.

 

Kad kafiju vajadzētu ierobežot

Pētījumi vairākos gadījumos liecina – patērējot vairāk kā 3 vai pat 2 krūzītes dienā, veselības rādītāji var pagriezties pretējā virzienā, tāpēc mērenība ir ļoti svarīga.

Īpaši vērīgi dienas devas jāpēta cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, sirds veselības traucējumiem vai noslieci uz bezmiegu, miega traucējumiem. Ar aromātisko dzērienu arī nevajadzētu aizstāt miega vai ēdiena trūkumu – tas tikai bojās veselību gadu gaitā.

Ir cilvēki, kuru ķermenis uz kafiju reaģē ar paaugstinātu jutīgumu, radot trauksmi un spēcīgu nervu uzbudinātību. Arī tad labāk ir pāriet uz, piemēram, melno tēju, kura arī satur kofeīnu, tomēr tas uzsūcas ķermenī lēnāk, līdz ar to, nav šīs paaugstinātās uztveres. 

Un, visbeidzot, jau sen zināma pamatlieta. Lai gūtu labāko rezultātu no šī aromātiskā dzēriena, nedzer to dienas otrajā pusē, lai kofeīna iedarbība netraucē miegam.

 

Labākā kafija birojam

Laba, kvalitatīva kafija veselīgās dozās birojā ir kā “paldies” bez vārdiem, un parāda, ka komandas darbs tiek cienīts. Turklāt bagātīgu smaržu sajaukums telpā rada uzmundrinošu un darbam iedvesmojošu atmosfēru, uzlabojot kopējo garastāvokli.

Mēs to ņēmām vērā, un kopā ar kafijas grauzdētavu  “Andrito Coffee Roastery” radījām biroja kafijas līniju “Office Coffee” ar četriem izmeklētiem, īpaši vietējai gaumei pielāgotiem kafijas pupiņu grauzdējumiem.

Ground Coffee:  birojiem, kuri gatavo kafiju presskannā vai tieši tasītē. Īpaši piesātināts un salds aromāts arī bez cukura. Iedzerot jau pirmo malku, kopā ar grauzdēto pupiņu garšu sajutīsi valriekstu, halvas un šokolādes notis.

Espresso 100% Arabica: piesātināta šokolādes, tumšo plūmju un riekstu garša. Ļoti spēcīgs un aromātisks maisījums. Izcili piemērots kolektīviem, kam cieņā ir kafijas dzērieni no automātiem un ar pienu.

Espresso Sweet 100% Arabica: kafijas gardēžiem ar maigu un ļoti saldu aromātu. Enerģijas deva acumirklī, garšas kārpiņām izbaudot augļu spirgtumu, tumšu karameli un rozīnes.  

Espresso Italiano: klasiskākas gaumes cienītājiem, kam patīk intensīvs aromāts. Grauzdētu riekstu, šokolādes un biskvītu mikslis ar katru malku atgādinās, cik dzīve patiesi ir lieliska un baudāma.

 

Visi maisījumi ir vidēja grauzdējuma, kas nozīmē izteiktāku garšu un lielāku kofeīna devu nekā tām kafijām, kuras dzerot, jūtams tā sauktais “piedegums”. Kafijas pupiņu audzētavas ir personīgi īpašnieku atlasītas, maisījumi – rūpīgi testēti un jaukti ar meistarīgu prasmi, savukārt pupiņas – grauzdētas tepat Rīgā.

Palutinot biroju ar izcilas kafijas krājumiem, visu jūniju saņemsi dāvanā arī gaisīgos “Laima” zefīrus. Vairāk lasi šeit!