Biroja virtuves zelta likumi

Telpa birojā, kurā saliedējas komanda, norisinās spraigākās diskusijas un uzplaiksnī emocionāli konflikti, nav konferenču zāle – tā ir virtuve. Diemžēl, jo vairāk cilvēku ofisā, jo biežākas ir situācijas, kuras var novest pie emocionālajiem konfliktiem. Frāze “Kurš ēda no mana šķīvīša” vairs nav mīlīga bērnu pasakas sastāvdaļa; tā var kļūt par nopietnu aizvainojuma cēloni un sabojāt kolēģu attiecības. Zemāk vari iepazīties ar vispārpieņemto etiķeti biroja virtuvei, lai parūpētos, ka mīlestība ofisā tiešām iet caur vēderu.

  1. Koplietojamie skapji. Atceries, ka skapji, lai arī cik lieli, ir ar ierobežotu ietilpību. Ņem no mājām paglabāšanai tikai to, ko patiešām zini, ka izmantosi. Lielākos ofisos parūpējies par neuzkrītošu savu trauku atzīmēšanu ar piestiprinātu vārdu. Pat lielā steigā neņem citu kolēģu traukus.
  2. Ledusskapis. Viena no galvenajām konfliktu radīšanas vietām birojā. Atzīmē savu vārdu uz pusdienu kastītēm un ņem līdzi ēdienu tikai vienai dienai. Nes līdzņemtās pusdienas mājās, ja neapēdi tajā pašā dienā. Krīzes gadījumos, ja neesi ievērojis iepriekšējo noteikumu, pārskati ledusskapi nedēļas beigās un izmet ārā to, kas sabojājies. Ja redzi, ka ēdiens stāv jau ilgāk kā nedēļu, vai, vēl trakāk, redzams pelējums, met to ārā arī tad, ja tas nav Tavs – kolēģi tikai pateiksies.
  3. Mikroviļņu krāsns. Atceries, ka pusdienās lielākā daļa biroja ir nelielā steigā, tāpēc neej prom, kamēr Tavs ēdiens sildās – izņem to uzreiz, lai nākamais var sildīt savu pārtiku. Centies nesildīt ēdienu ar ļoti izteiktu smaržu, piemēram, zivi – ne visi kolēģi vēlas pavadīt turpmāko stundu Tava ēdiena aromātā. Vienmēr parūpējies, lai karsējot nekas neizšļakstās. Pēc lietošanas viegli uzkop gan krāsns iekšpusi, gan apkārtni, ja kas ir izbiris vai izlijis.
  4. Izlietne un tās apkārtne. Jā, mēs zinām, ka ir milzīgs vilinājums atstāt to kafijas krūzi uz dienas beigām, un dienas beigās – uz nākamo rītu, jo “tagad nav laika”. Tā ir viena no pazīstamākajām sajūtām! Tai pat laikā, nav cita argumenta kā tas, ko ir teikusi arī māte – ir daudz ērtāk un ātrāk noskalot traukus tagad, nekā censties atmazgāt to, kas ir piekaltis rīt (būsim godīgi, Tu nenomazgāsi to krūzi un dakšiņu dienas beigās). Padari par savu ieradumu nomazgāt traukus uzreiz pēc lietošanas! Tāpat arī uzslauki izlijušos šķidrumus izlietnes apkārtnē – neviens kolēģis nevēlas darba traumu vai lipīgu zoli no tā, ka kāds nav uzslaucījis savu sulu vai traukūdeni.
  5. Koplietojamie dzērieni, piedevas un citas lietas. Mēs visi zinām vilšanās sajūtu, kad pasniedzies pēc savas iecienītās biroja tējas vai kafijas, un kārbiņa vai bundža ir tukša. Neesi tas kolēģis, kura dēļ tā notiek! Ja paņem pēdējo tējas maisiņu, kafijas, cukura karoti, papīra salveti vai plastmasas dakšiņu, atver jauno iepakojumu un noliec vietā. Ja jūsu birojā par šīm lietām ir atbildīga viena persona, uzreiz padod ziņu, kā redzi, ka jauni iepakojumi iet uz beigām. Nekad neņem uz mājām biroja cukuru, kafiju, tēju vai citas koplietojamās lietas – tas ir tas pats, kas ņemt uz mājām uzņēmuma naudu.
  6. Atkritumu kaste. Ja tā ir pilna līdz malām, necenties iespiest vēl papildus tējas maisiņu. Vai nu nomaini jaunu, vai palūdz to izdarīt cilvēkam, kas par to ir atbildīgs. Ja jūti pārāk spēcīgu aromātu, apliec ar papildus maisu.
  7. Visiem pieejamie našķi. Ja parasti ņem kolēģu atnestos gardumus, ieplāno reizi, kad arī pats atnesīsi vairāk vai mazāk veselīgas uzkodas, ar ko pacienāt pārējos. Ja to nedarīsi, iemantosi ne pārāk pozitīvu slavu biroja vidē. Jā, tikai našķu dēļ – muļķīgi, tomēr taisnība! Tai pat laikā, ja jebkādu iemeslu dēļ neesi tas cilvēks, kas cienājas, Tev obligāti nav jāpiedalās kopīgajā saldumu trauka papildināšanā. Papildus lieta, kas gan ir obligāta – nekad nesūdzies par to, ka neviens uz kopējā galda neliek Tev iecienītas uzkodas. Vai nu atnes nākamajā reizē to, ko vēlies, vai nu paturi savus iebildumus pie sevis.
  8. Sarunas pie galda. Atceries par elementārām pieklājības normām, arī sarunājoties par ēdienu. Neaizrādi kolēģiem par viņu pusdienu izvēlēm. Mēs visi virtuvē esam sanākuši, lai uzņemtu enerģiju, nevis zaudētu nervus, klausoties lekcijā par gaļas svarīgumu, vegānismu, ceptiem kartupeļiem vai to, ka tikai sviestmaize vai salāti nav pietiekamas pusdienas. Skarbi sakot, nav Tava darīšana, ko citi izvēlas ēst. Ja nu vienīgi šis ēdiens bieži paliek uz mikroviļņu krāsns iekšpuses vai neciešami smako.